Elephant Vanishes (Kayıp Fil) - Türkçe Özeti

Hikâyenin özetine başlamadan önce karakterleri bilmenizde fayda var. Hikâyede 4 tane ana karakter var;
  1. The Narrator (Yani anlatıcı, yazar kendini isimsiz bir karakterin yerine koyarak anlatıyor)
  2. The Elephant (Kaybolan yaşlı fil)
  3. Noboru Watanabe (Filin 60 Yaşındaki yaşlı bakıcısı)
  4. The Editor (Bir bayan, ilerleyen bölümlerde narrator ile bir konuşması olacak)

Elephant Vanishes - Türkçe Özeti
Narrator bir sabah kahvesini içip gazetesini okurken “TOKYO’DAKİ KAYIP FİL” başlığını görür ve bu onun ilgisini çeker. Gazetede yazılan her şeyi baştan sona okur ve bu olayı yakından takibe alır. Daha sonra yazar bize fil ve yaşlı bakıcısı (Noboru Watanabe) hakkında bilgiler vermeye başlar. Eskiden bir hayvanat bahçesi vardır ve bu hayvanat bahçesi maddi sebeplerden ötürü kapatılması gerekir. Hayvanat bahçesindeki bütün hayvanlar başka bir yere sevk edilir fakat fil çok yaşlı olduğu için kimse bunu kabul etmez. Bu duruma bir çare bulunması gerekir ve kasabanın başkanı önderliğinde bir toplantı yapılır. Bunun sonucunda Kasabanın fili sahiplenmesi kararı alınır. Kasaba file sahip çıkar, ona bir ev yapar ve bakıcı tutar. Bu bakıcı da filin kaldığı yerin karşısında prefabrik bir evde yaşamaktadır ve adı Noboru Watanabe, yaşlı bir adamdır. Daha sonrasında yazar çalıştığı şirketin verdiği bir partisinde bir tane kadın (The Editor) ile tanışır ve aralarında bazı konuşmalar geçer. Yazar filin ortadan aniden kayboluşundan çok etkilenmiştir ve bu durumu kadına anlatır. Burada çok saçma şeyler söyler, mesela şundan bahseder; “fili kaybolmadan önce onu en son ben gördüm. Fil kaybolmadan bir gün önce evini ziyarete gittiğimde akşam duvardaki delikten gizlice fil ve bakıcısını seyrettim. Fil küçülüp bakıcısı büyüyordu, ya da yok yok ikiside küçülüyordu ya da ikiside büyüyordu gibi bişey” bu gibi cümleler söyler ve kadın buna anlam veremez ve konuşma biter. Sonra yazar derki; fil kaçmış ya da kaybolmuş olamaz, fil ortadan kayboldu der.

Arkadaşlar Haruki Murakami’nin yazdığı bu hikâye biraz karışık, kendimce özetlemeye çalıştım. Daha ayrıntılı bilgi için hikâyenin tamamını buradan okuyabilirsiniz. Hikâyenin dili ağır değil, Orta düzeyde ingilizce bilgisine sahip olan birisi çok rahat anlayabilir.

Yazar, karakter, semboller, tema vb bilgiler için Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi öğrencilerinin hazırladığı ödeve buradan ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder